Skattegæld eller skattegevinst?

Her i Danmark er der simpelthen den særeste procedure omkring skat. Hvert år i slutningen af marts måned opgør myndighederne nemlig om folk har betalt for meget eller for lidt i forhold til deres reelle indkomst og eventuelle fradrag, hvilket som regel resulterer i enten en klækkelig check på flere tusinde kroner, eller et lige så stort betalingskrav den anden vej. Det er for mange lidt af et lotteri om man ryger i den ene eller anden gruppe, og i går blev det hele så endelig forløst – jeg fik sgu penge tilbage! Men denne sære procedure er på ingen måde den eneste af sin art i Danmark.

Danmark er nemlig et regulært slaraffenland når det kommer til bureaukrati, regler og sære procedurer. Man hører ellers ofte at de sydeuropæiske lande og heriblandt Frankrig er klart værst når det kommer til dette, men faktisk synes jeg at det er endnu vildere i Danmark, fordi staten blander sig i nærmest alle økonomiske beslutninger som man tager. Der er tilskud og fradrag til så godt som alt, hvilket gør det nærmest umuligt at regne sin skat ud korrekt for en ganske almindelig person. Alt fra energivenlig renovering af sin bolig til vaccinationer af kæledyr resulterer nemlig i en enten kontant check fra det offentlige eller et stort skattefradrag, og det betyder reelt set at det er meget svært at forudsige noget som helst om sin egen økonomi, fordi der simpelthen er så mange regler.

Det betyder også at mange helt almindelige private danskere får professionel hjælp til selvangivelsen, fordi der er så mange felter og muligheder for at lave fejl, at mange simpelthen ikke tør at røre det selv. Som man siger i Danmark, er den værste du kan skylde penge altid Skat. Lidt vildt synes jeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *