Kontormøbler mister kreativiteten og skaberglæden

holmris’s online butik sad jeg forleden og kiggede på Thomas Pedersens Stingray-stol. Er man bare lidt interesseret i designermøbler, kan man ikke undgå at have stiftet bekendtskabt med denne moderne klassiker. Efter at have kigget på stolen, gik jeg på google for at lavet lidt research på, hvordan det egentlig går stolen i de her dage, hvor træ og møbler lavet af naturmaterialer vinder mere og mere frem.

I min søgen faldt jeg over artiklen om Stingray (se kilde nederst) og her fortæller Thomas Pedersen om, hvordan møbelindustrien i disse dage kan føle sig presset, da det som designer er svært at tage sig tid til at designe en ny klassiker, da ingen vil betale for den udviklings og design-tid, det tager, at tegne og fremstille nye designer kontormøbler.

Han udtaler selv “Jeg brugte rigtigt meget tid på at udvikle Stingray, og det er kun muligt at gøre, når man går på en uddannelse. I dag vil ingen betale mig for sådan et udviklingsarbejde på et halvt år”.

Klassikerne støves af

Denne udvikling er tankevækkende, men kan samtidig forklare, hvorfor relanceringen af FDB’s klassiske træmøbler fandt sted for under et år siden?

Hvis det er for dyrt at fremstille nye møbler, er det måske netop nu, at der er marked for at bringe nogle af de gamle klassikere på banen igen. Samtidig har FDB-møblerne den fordel, at de er fremstillet at træ, hvilket i disse dage er et materiale, der er ved at vinde frem bland designere, og bliver mere og mere populært.

Faktisk har FDB-møblernes relancering haft så stor succes, at der flere steder har måttes meldes udsolgt og tilføjet ventetider på op til 3 måneder (dog kan det lige som en bonusinfo tilføjes, at Holmris stadig har nogle af FDB-klassikerne til salg).

Træ bliver den nye mode

Træ som møbelmateriale rangeres for tiden højt i den danske befolkning. Det konkluderer en ny undersøgelse, der er foretaget af Træ- og Møbelindustrien (TMI) og 3F. De danskere, der har deltaget i undersøgelsen, svarer, at det i høj grad skyldes de mange forskellige udtryk, som de forskellige træsorter har, og de følelser der er knyttet til, samt den atmosfære, som træet skaber i hjemmet.

Men faktisk er træ et rigtig godt materiale til møbelfremstilling, set gennem de miljøvenlige briller. Der går nemlig 24 gange så meget energi til at producere stål som til træ. Stammer træet samtidig fra bæredygtig skovdrift, hvilket i høj grad bliver praktiseret i mange europæiske lande (Danmark inklusiv), så er det også et CO2-neutralt materiale.

Træmøbler må altså siges at være på vej tilbage, og meget tyder på, at vi kan se frem til relancering og remakes af mange klassikere indenfor den næste årrække. Så er der jo kun tilbage at håbe på, at netop din favorit er der i blandt.

Kilde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *